Naisen pitsimyssy ja lapaset

 
 
Jämälangat! Nuo käsityöläisen loppumaton siunaus ja kirous. Niitä pukkaa korit täyteen ja siinä sitä sitten saa ihmetellä, että mitähän näistä vielä saisi. Toissa keväänä tein kivan käsityömatkan Tallinnaan (jonka näemmä mainitsen lähes joka toisessa postauksessani...). Ostin sieltä paljon lankoja, yhtenä niistä vihreään palmikkoneuleeseen käytetty Paris Ören Bayanin Cashmere Gold (55 % villaa, 40 % akryyliä ja 5 % kashmiria, puikkosuositus 3,5 - 4,5). Sitä oli jäänyt vajaa kerä. Tykkäsin väristä kovasti ja pähkäilin, että mitähän tästä tekisi.
 
Syksyn tullen iski jokavuotinen tarve tehdä itselle uusi pipo-lapas-huivisetti tulevan talven varalla. Ihan kokonaiseen settiin vihreää lankaa ei riittänyt, mutta pipoon ja suurimpaan osaan lapasista se riitti. Pari vuotta on menty vähän myssymäisemmällä pipolookilla, nyt kaipasin hieman kapeampaa, mutta silti naisellisen söpöä mallia. Onneksi olen säilönyt kaikki minulle käsityölehdet noin vuodesta 2006 lähtien, koska sopiva malli löytyi Modan numerosta 8/2006, malli nro 41.
 
Alkuperäisenä lankana Sandnes Alpakka, joka on hieman ohuempaa verrattuna kaksinkertaiseen Cashmere Goldiin. Tein sekä pipon että lapaset siis kaksinkertaisella langalla, jotta ne olisivat mahdollisimman lämpimät ja tiiviit. Silmukoiden määrää joutui tästä syystä hieman vähentämään ohjeeseen nähden, mutta helposti sovittaminen tähän lankaan sopi. Reunan pitsineule on tehty 3,5 sukkapuikoilla ja pääosan sileä neule 4 sukkapuikoilla.
 
Silmukoita tulee aluksi olla viidellä jaollinen määrä, koska reunan pitsineuleessa kertautuu seuraavanlainen viiden silmukan kuvio:
 
1. krs: *3n, 2 n yhteen, lk*. Toista *-*.
2. krs: *3n, 2o*. Toista *-*.
3. krs: *3n, lk, 2 n yht*. Toista *-*.
4. krs: *3n, 2o*. Toista *-*.
 
Pitsineuletta tehdään n. 8 cm. Sen jälkeen aloitetaan sileä neule isommilla puikoilla. Jokaisen nurjan raidan kohdalla kavennetaan 1 s. Kun neuleen koko pituus on n. 14 cm aloitetaan kavennukset, joita tehdään kuudessa kohdassa, kaventaen aina jokaisessa kavennussaumakohdassa yksi silmukka enemmän. Lopulta, kun 8 s on jäljellä, katkaistaan lanka ja vedetään silmukoiden läpi.
 
Pipon reunukseen virkataan koristereuna. Ensin 1 krs. ks:ia jokaiseen silmukkaan. Toisella krs:lla ensin 1 ks ja sitten toistetaan *4 kjs, jätä 2 ks väliin, 1 ks*-kuviota. Kolmannella krs:lla siirrytään ps:in ensimmäisen ketjun puoleen väliin ja sitten tehdään *4 kjs, 1 ks seuraavaan ketjuun* -kuviota. Viimeisellä krs:lla jokaiseen ketjuun tehdään 2 ks+3 kjs+2 ks.
 
Pipoon voi halutessaan virkata myös koristeeksi "kukkasen", jossa tehdään ensin 80 kjs. Sitten neulotaan 2 p jokaiseen kjs:aan. Ketju lähtee luontaisesti kiertymään, josta saadaan korkkiruuvimainen pitkula. Ketjun keskiosa avataan kukaksi ja ommellaan tavallisella ompelulangalla kiinni. Päät voivat roikkua korkkiruuveina.
 

 
Olisin halunnut tehdä lapaset kokonaan samasta langasta, mutta se ei riittänyt. Se tunne, kun on tehnyt yhden lapasen valmiiksi ja toistakin jo yli peukalon, ja tajuaa, ettei lanka riitä... no, te tiedätte. Sitten vaan purkamaan koko homma ja korvaavaa ratkaisua etsimään.
 
Minulla ei ollut mitään kovin lähellä tätä sävyä olevaa jämälankaa, enkä halunnut lähteä ostamaan uutta, koska tarkoitus oli nimen omaan päästä vanhoista langoista eroon. Päätin sitten tehdä ranteista valkoiset, suosiolla kokonaan eri väriset. Korista löytyi vielä sopiva pätkä jotain ylijäänyttä valkoista lankaa (saattaa olla peräisin 40-luvun patenttineulejakusta, tai sitten jostain muusta).
 
Jaoin valkoisen langan kahteen pieneen kerään, yksi kummallekin lapaselle. Aloitin ranteet valkoisella langalla, samaa pitsineuletta tehden kuin pipossakin. Langan loppuessa jatkoin vain sujuvasti vihreään. Muuten lapasten idea on sama kuin pipossakin ja malli aika peruslapasten malli. Eli peukalokiilaa varten tehdään levennyksiä. Peukalon kohdalle jätetään apulanka ja jatketaan lapaset loppuun. Sitten apulanka puretaan ja poimitaan silmukat sekä pari ylimääräistä peukaloita varten. Oikein hyvältä tuntuvat käsissä!
 



Kommentit

  1. Ai niin, unohtui mainita, että siihen huiviinhan nämä langat eivät riittäneet alkuunkaan. Huivi täytyy tehdä siis kokonaan erilaiseksi ja taisin jo tuossa jotain sentapaista aloittaakin... :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit