Moussaka


Maukasta, helposti uunissa valmistuvaa viikonloppuruokaa oli ajatuksissa viime viikonloppuna. Lasagnea on tullut tehtyä monta monituista kertaa (ehkä vielä jonain päivänä täällä bloginkin puolella ;) ), joten kiva oli jotain toisenlaista uunivuokaa, mutta välimerelliset maut kuitenkin kutsuivat puoleensa. Melanzane alla parmigiana oli yksi vaihtoehto, mutta hyppäsin silti Kreikan suuntaan ja muistin moussakan! Apukokiksi tuli ystäväni, Kalliolan luomun emäntä Haukivuorelta, joten ruoanlaitto sujui erityisen mukavissa merkeissä. 

Parvekeviljelyt tuottivat tänä kesänä tasan yhden munakoison. Arvatkaa, kumman näistä?


Ohje löytyi tällä kertaa Olivia-lehden sivuilta. Jonkin verran muuntelimme sitä ja kokonakin oli vain puolikas. Siitä muuten söisi helposti neljä ihmistä, joten Olivian koko ohje on aika runsas. 

1 munakoiso
1–1 ½ tl merisuolaa
2 rkl öljyä

Liha-tomaattikastike200 g karitsanjauhelihaa 
(lisäksi n. 100 g naudanjauhelihaa, jos haluat lisää lihaisuutta)
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
½ dl punaviiniä
1 pieni kanelitanko
1 laakerinlehti
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl juustokuminaa
½ tl kuivattua minttua

Béchamel-kastike3 dl täysmaitoa
25 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl suolaa
25 g raastettua parmesaania
1 kananmuna

Pese ja viipaloi munakoiso. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja ”itketä” niitä n. 10–15 min. Huuhtele ja pyyhi talouspaperilla kuivaksi. Sivele viipaleiden päälle öljyä ja paahda niitä 250 C -asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 10 min.


Samalla voit aloittaa kastikkeiden tekemisen. Ensin tomaatti-jauhelihakastike. Kuori ja pilko sipulit. Lämmitä tomaattipyree öljyssä ja lisää sipulit. Kuullota niitä pannulla. 


Lisää jauhelihat ja ruskista ne. Lisää tomaattimurska ja viini, kiehauta. Mausta sen jälkeen ja anna kastikkeen muhia n. 20 min. Poista kanelitanko ja laakerinlehti.


Valmista béchamel- eli valkokastike. Lämmitä maito mikrossa valmiiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot, sekoita. Nosta kattila liedeltä. Kaada maito joukkoon nauhana koko ajan vatkaten. Kiehauta. Mausta muskotti­pähkinällä ja suolalla. Sekoita joukkoon raastettu parmesan-juusto. Anna jäähtyä ja lisää vasta sitten kananmuna. Sekoita.


Voitele iso uunivuoka öljyllä. Lado jauhelihakastiketta ja munakoisoviipaleita vuokaan vuorotellen, jauhelihakastike pohjimmaiseksi ja munakoisot päällimmäiseksi. Näillä määrillä ja tällä vuoalla tuli kaksi kerrosta kumpaakin. 


Kaada sen jälkeen päällimmäiseksi bechamel-kastike.


Paista 200 C uunissa n. 30 - 35 min. kunnes moussaka on kauniisti ruskistunut.

Herkuttele vaikkapa fetasalaatin ja hyvän viinin kera!



Kommentit

Suositut tekstit