Sydämellinen kikhernekeitto


Pimenevä syysilta, lämmin ja tuhti keitto lautasella. Oijoi! <3 Tämä keitto päätyi lautaselle poikkeuksellisen suunnitellusti verrattuna normaaliin kokkaamiseeni. Ystäväni käynnisti nimittäin blogissaan keittokirjahaasteen, jossa tarkoituksena on etsiä uusia reseptejä oman hyllyn keittokirjoista. Useimmilla meillä on niitä varmasti vino pino, mutta suurikaan osa ei välttämättä ole kovin aktiivisessa käytössä. Itse käytän aika paljon kyllä omia keittokirjojani verrattuna nettiresepteihin, mutta usein olen hiukan "hurahtanut" yhteen kirjaan kerrallaan. Kuten tämän kesän Vegekirja tai parin vuoden takainen Baking Instinct. Tai sitten minulla on monissa kirjoissa yksi tai kaksi luottoreseptiä, joita teen uudelleen ja uudelleen. Tämän haasteen ideana on kuitenkin kokata jotain uutta omista kirjoista. Jos mitään hyvää ei kirjasta löydy, voi sen pistää kiertoon.

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi otin Jamie Oliverin jamie's italy -kirjan (Penguin books, 2005), jonka ostin kerran Lontoon matkalta tuliaiseksi itselleni. 


Tykkään Jamien resepteistä kyllä paljon ja olen vuosien aikana katsonut monia hänen TV-ohjelmiaan. Hänen rouhea ja maukas tyylinsä viehättää minua. Miksi kirja on sitten jäänyt hyllyyni hieman huonolle käytölle? En osaa täysin sanoa. Ehkä siinä on ihan unohtamisesta kyse. Toisaalta ainakin lihareseptit ovat tyyliä: ota kokonainen villikani, täytä se yriteillä ja grillaa nuotiolla 20 hengelle. Ei ihan pienen kaupunkikodin ruokaa. ;) Mutta löytyyhän täältä toki muutakin. Kuten lukuisa määrä erilaisia risottoresptejä ja yksinkertaisia pizzoja. Innostuneen lukuhetken jälkeen päädyin kuitenkin kikherne-pastakeittoon. Sopii syksyyn ja siinä on tämänhetken suosikkiani, kikherneitä. Englanniksi pasta with chickpeas ja italiaksi pasta e ceci. Prego.


Ohje 3-4:lle

½ iso tai 1 pieni sipuli
½ sellerin varsi
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
½ tl kuivattua rosmariinia
2 x 290 g prk kikherneitä (nettopaino 175 g/prk)
4-5 dl kasvislientä
2 dl pientä keittopastaa
½ tl suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
(ranskankermaa)



Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit. Hienonna sellerinvarsi pieneksi. Lisää kattilaan hiukan oliiviöljyä, lisää sipulit, selleri ja kuivattu rosmariini. Kuullota öljyssä kattilan pohjalla miedolla lämmöllä 5 - 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat täysin pehmenneet.


Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja kiehauta kasvisliemi. Lisää kattilaan kikherneet...


... ja kasvisliemi. Voit lisätä ensin vain osan liemestä (esim. 3 dl) ja lisätä sitä jatkossa tarpeen mukaan. 


Keitä hiljakseen puoli tuntia, että kikherneet pehmenevät kunnolla ja maut syvenevät. 


Nosta noin puolet kikherneistä pois kattilasta toiseen kulhoon. Soseuta muu keitto sauvasekoittimella. Sinne voi hyvin jäädä hiukan sattumia. 


Lisää kattilaan syrjässä odottaneet kikherneet uudelleen sekä pasta, suola ja pippuri. Minä käytin söpöä sydänpastaa, mutta mikä tahansa pieni keittopasta käy. 


Anna kattilan porista matalalla lämmöllä, kunnes pasta on kypsynyt. Sekoita välillä. Sosekeitto palaa herkästi pohjaan, joten pidä lämpö matalalla. Itselleni meinasi käydä köpelösti, mutta pelastin tilanteen viime hetkellä. ;)


Annostele kulhoihin ja lisää päälle tuoretta basilikaa. Pientä ekstraa keittoon tuo nokare ranskankermaa, jos näin haluaa herkutella. Maku on joka tapauksessa syvä ja pehmeä. Keiton koostumus on erinomainen: siinä yhdistyy sosekeiton ja pastan pehmeys sekä purutuntuma kokonaisista kikherneistä. 


Valmis keitto tuoksui todella hyvältä ja näytti aika lailla esikuvaltaan, eikö? Tämä resepti muodostui kyllä kertakokeilemalla luottoreseptiksi, jota taatusti tehdään jatkossakin! Jamien kirja jää siis todellakin hyllyyn. 







Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit