Sellerikeitto


Arvaan, että tämä resepti saattaa nyt hiukan jakaa lukijoita. Osa ei ehkä edes avaa koko linkkiä, koska jo pelkkä ajatus selleristä puistattaa. Enkä lähde siitä väittelemään, he ovat parhaita asiantuntijoita siitä, mikä heidän suussaan hyvältä, tai edes siedettävältä, maistuu. Ymmärrän hyvin, koska itselleni vastaava vedenjakaja on tuore korianteri. Ei minun makuhermoihini vaikuta se, kuinka monta kertaa joku oli sitä maistanut ennen kuin oppi siitä pitämään. Yhtä lailla selleri saattaa olla no-no joillekin. Minusta se taas on aina ollut ihan hyvää, jopa hauskan kirpsakkaa. 

Selleri on keskeinen tekijä myös tämän menneen talven suosikkipadassani, kikhernekeitossa. Sitä olin tehnyt tässä taannoin ja selleriä oli jäänyt siitä yli. Sen perusteella lähdin etsiskelemään netistä kivaa selleriruoan ohjetta, sopiva pohja löytyi tällä kertaa Ilta-Sanomilta. Ohje on kahdelle.

1 rkl öljyä
250 g varsiselleriä
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
1 laakerinlehti
3 pientä timjaminoksaa
mustapippuria
suolaa
50 g pinaattia
hiukan sitruunamehua ja intiaanisokeria
2 rkl mantelirouhetta

Kuori ja pilko sipulit. Leikkaa selleri pieniksi siivuiksi. Kuullota kattilassa, öljytilkassa. 


Lisää kasvisliemi, kookosmaito, laakerinlehti, timjami. Kiehauta ja hauduttele n. 15 min. Lisää pinaatti ja keitä vielä hetki.


Ota laakerinlehti pois. Soseuta keitto. Mausta se suolalla ja pippurilla, tasapainota makuja sitruunamehulla ja intiaanisokerilla  (tai muulla makealla). Paahda pinnalle mantelirouhetta.


Keiton ainekset olivat siis aika yksinkertaiset, mutta maku todella syvä ja vahva. Sanovat muuten myös, että selleri on diureetti, joten vaikutuksia odotellessa. ;-)

Kommentit

Suositut tekstit